Wiedza i praktyka – tłuszcze

Wiedza i praktyka – tłuszcze


Tłuszcze jadalne samodzielnie nie stanowią pożywienia, ale są w różny sposób

używane do przygotowania posiłków. Oleje roślinne stanowią dobre źródło witaminy młodości – witaminy E, podczas gdy masło będące tłuszczem zwierzęcym – witaminy A. To nie jedyna różnica między tłuszczami roślinnymi, a zwierzęcymi. Zawierają one nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe w proporcjach zależnych od surowca, z którego są wytwarzane. To właśnie od tego układu kwasów tłuszczowych zależy m.in. ich wpływ na  zdrowie. Najkorzystniejszy układ tłuszczów w diecie człowieka to spożywanie jak największej ilości olejów roślinnych na surowo przy ograniczeniu tłuszczów zwierzęcych i tłuszczów poddawanych obróbce termicznej.

Chcesz wiedzieć więcej? 

Skorzystaj z Samouczka Stołówkowo!