przepisy kasza

Kulki jaglane z suszonymi owocami

__
około 15 kulek

Składniki

100g kaszy jaglanej
200 ml mleka roślinnego np. sojowego lub owsianego
3 łyżki miodu
15 obranych migdałów
50g rodzynek
100g wiórków kokosowych
50g wiórków kokosowych do obtoczenia pralinek
1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania

1

W garnku podgrzej mleko, dodaj miód. Poczekaj aż mleko zacznie wrzeć.

2

Kaszę jaglaną opłucz pod zimną wodą, a potem gorącą. Dodaj ją do gotującego mleka razem z rodzynkami. Gotuj do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.

3

Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodaj wiórki kokosowe i olej koksowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4

Z gotowej masy formuj kulki (wielkości orzecha włoskiego), w środek każdej wciśnij jednego migdała i obtocz w wiórkach kokosowych.

5

Włóż do lodówki na 30 minut.