przepisy sałatka

Sałatka z tuńczykiem

__
2 lub 3 osoby

Składniki

½ główki sałaty lodowej
100 g pomidorów koktajlowych
10 czarnych oliwek
½ puszki tuńczyka w sosie własnym
2 ugotowane jajka
½ czerwonej cebuli
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

1

Umytą i osuszoną sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i wyłóż nią dno salaterki.

2

Obierz jajka ze skorupki i pokrój w ćwiartki. Pomidory dokładnie umyj i osusz, a potem przekrój na pół. Cebulę pokrój w pióra.

3

Do wcześniej przygotowanej sałaty dodaj tuńczyka, pomidory, cebulę, jajka i oliwki. Wszystko dopraw winegretem lub octem. Winegret zrobisz z oliwy, musztardy, octu winnego i miodu. Wystarczy, że wszystkie składniki dokładnie wstrząśniesz w zamykanym, szklanym opakowaniu.

4

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.