przepisy tortilla

Tortilla z sałatą lodową i tuńczykiem

__
4 osoby

Składniki

150g mąki pełnoziarnistej
80ml ciepłej wody
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
½ główki sałaty lodowej
100g pomidorów koktajlowych
10 czarnych oliwek
½ puszki tuńczyka w sosie własnym
½ czerwonej cebuli
1 czerwona papryka
70g serka typu feta

Sposób przygotowania

1

W dużej misce zagnieć ciasto, używając do tego mąki, ciepłej (nie gorącej) wody i soli. Na koniec dodaj oleju. Odstaw ciasto na około 15 minut, żeby odpoczęło, możesz przykryć je materiałowym ręczniczkiem.

2

Ciasto podziel na 4 kulki i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.

3

Na rozgrzanej patelni smaż placki z obu stron aż się zarumienią.

4

Umytą i osuszoną sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i włóż ją do miski.

5

Pomidory dokładnie umyj i osusz, a potem przekrój na pół. Cebulę pokrój w pióra, paprykę i fetę w kostkę.

6

Do wcześniej przygotowanej sałaty dodaj tuńczyka, pomidory, cebulę, oliwki, paprykę, fetę i łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

7

Na środku placka wyłóż przygotowaną sałatkę i zwiń w rulon. Jedz np. z sosem czosnkowym