Pomyśl czule o rybie, zwłaszcza zimą!
10-01-2018
Czytaj dalej

150g | mąki pełnoziarnistej |
---|---|
80ml | ciepłej wody |
1 łyżka | oleju rzepakowego |
szczypta | soli |
½ | główki sałaty lodowej |
100g | pomidorów koktajlowych |
10 | czarnych oliwek |
½ | puszki tuńczyka w sosie własnym |
½ | czerwonej cebuli |
1 | czerwona papryka |
70g | serka typu feta |
1 |
W dużej misce zagnieć ciasto, używając do tego mąki, ciepłej (nie gorącej) wody i soli. Na koniec dodaj oleju. Odstaw ciasto na około 15 minut, żeby odpoczęło, możesz przykryć je materiałowym ręczniczkiem. |
---|---|
2 |
Ciasto podziel na 4 kulki i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. |
3 |
Na rozgrzanej patelni smaż placki z obu stron aż się zarumienią. |
4 |
Umytą i osuszoną sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i włóż ją do miski. |
5 |
Pomidory dokładnie umyj i osusz, a potem przekrój na pół. Cebulę pokrój w pióra, paprykę i fetę w kostkę. |
6 |
Do wcześniej przygotowanej sałaty dodaj tuńczyka, pomidory, cebulę, oliwki, paprykę, fetę i łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj. |
7 |
Na środku placka wyłóż przygotowaną sałatkę i zwiń w rulon. Jedz np. z sosem czosnkowym |